de quervain
Neem contact op

De Quervain

De ziekte van De Quervain komt bij veel mensen voor in Nederland en is een vervelende aandoening. U bent absoluut niet de enige die hier last van heeft. De Quervain wordt ook wel m quervain genoemd. Bij deze aandoening is er pijn en een zwelling aan de duimzijde van de pols. Lees hier meer over de oorzaken, symptomen en oplossingen voor de ziekte van de Quervain.

Wat is De Quervain?

De ziekte van m quervain is een aandoening waarbij er sprake is van irritatie en zwelling van de pezen aan de duimzijde van de pols. Deze irritatie zorgt ervoor dat het omhulsel van de pees of pezen dikker wordt. Hierdoor kunnen deze pezen moeilijker bewegen. Dit kan reseltulteren in pijn. Bij het vastpakken van voorwerpen, bij het maken van een vuist of bij het draaien van de pols is deze pijn meestal erger. De pijn is dus het ergst wanneer u gebruik maakt van de hand en duim.

Wat zijn de oorzaken?

De ziekte van De Quervain ontstaat meestal door overbelasting van de duim en pols. Wanneer het overbelast is, ontstaat er een ontsteking en zwelling van het omhulsel van de pezen bij de duim. Het kan dus ontstaan bij veel herhalende bewegingen van de duim gekoppeld aan ongewone polsposities. Deze aandoening komt vaker voor bij sporten als volleybal en racketsport. Kortom, bij sporten waar de duimen en polsen veel gebruikt worden.

Wat zijn de symptomen van De Quervain?

U kunt de ziekte van De Quervain aan een aantal symptomen herkennen. Hieronder staan deze kort voor u beschreven:

  • Pijn bij grijpen en wringen
  • Pijn aan de duimzijde van de pols
  • Uitstralende pijn naar de onderarm
  • Een zwelling bij de pees van de duim
  • Moeilijk om de duim en pols te bewegen
  • Pijn bij het strekken en buigen van de duim
  • Knappend gevoel/geluid en het haperen van de pezen van de duim
  • Bij irritatie van de zenuw kan er een doof gevoel ontstaan over de strekzijde van de duim en wijsvinger

Behandeling De Quervain

Bij de ziekte van De Quervain zijn er een aantal mogelijkheden om de pijn te verminderen. Zo is het belangrijk om de pols en duim rust te geven en verdere overbelasting voorkomen. Met het dragen van een spalk kan deze rust gehouden worden. Ook kunnen medicijnen of ontstekingsremmers de pijn verminderen. Indien de klachten blijven, kunt u behandeld worden. Daar kan onze handtherapie goed bij helpen. Heeft u al een tijdje last en wilt u graag behandeld worden? Neem dan vrijblijvend eens contact met ons op voor handtherapie.

Bekijk ook

enkelpijn

Enkelpijn

Enkelpijn is een blessure die iedereen kan overkomen. Vaak is de pijn het gevolg van een verstapping, verdraaiing, val of een sportblessure. Toch kunnen er meer oorzaken achter enkelpijn zitten.
Lees meer
gebroken vinger

Gebroken vinger

Gebroken vinger opgelopen en wilt u weten wat u hier aan kunt doen? Vingerfracturen zijn een veelvoorkomend type fractuur. Een vingerbreuk is een breuk in een of meer vingerkootjes van een vinger. Een gebroken vinger wordt ook wel phalanx fractuur of vingerfractuur genoemd.
Lees meer