draaiduizeligheid
Neem contact op

Draaiduizeligheid

Wat is draaiduizeligheid?

Benigne paroxismale positieduizeligheid, afgekort BPPD komt relatief veel voor. Draaiduizeligheid komt voor in aanvallen wanneer je het hoofd beweegt. Dit gebeurt vaak in de ochtend of ’s nachts. Deze duizeligheid kan toenemen wanneer u achteruit leunt vanuit een zittende positie of wanneer je draait in bed. Verder kan een plotselinge positie wisseling van het hoofd, zoals veters strikken of uw hoofd draaien de klachten provoceren. Een aanval van BPPD duurt hooguit enkele minuten. BPPD is een van de voornaamste veroorzakers van duizeligheid. Bovendien is deze vorm ook een van de best behandelbare vormen.

Wat zijn de oorzaken van draaiduizeligheid?

Positieduizeligheid heeft te maken met het evenwichtsorgaan in het binnenoor en de kristallen die zich hierin bevinden. Het evenwichtsorgaan bestaat uit drie halfcirkelvormige kanalen. In deze kanalen beweegt een vloeistof mee met de bewegingen die u maakt. Bij mensen met draaiduizeligheid / BPPD, zijn deze kristallen losgeraakt en hebben ze zich verplaatst. Deze kristallen kunnen zich verplaatsen door een infectie, hoofdtrauma of door degeneratie van het binnenoor door het ouder worden. Deze bewegen nu mee in de vloeistofstroom. Dit leidt tot prikkelingen van het evenwichtsorgaan en dit kan dus de duizeligheidsklachten veroorzaken.

Wat zijn de symptomen?

Bij draaiduizeligheid (BPPD) kunt u verschillende klachten ervaren. Hieronder volgen een aantal symptomen:

  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Angst om te bewegen
  • Verlies van evenwicht of instabiliteit
  • Het gevoel dat uw omgeving draait of beweegt

 

Hoe kan draaiduizeligheid behandeld worden?

Wanneer u last heeft van BPPD, kunnen enkele aanpassingen in het dagelijks lever ervoor zorgen dat de klachten zo minimaal mogelijk aanwezig zijn. Zo kunt u het volgende doen: gebruik in de nacht twee of meer kussens, voorkom slapen op de aangedane zijde en stap in de ochtend rustig uit bed en blijf een minuutje op de rand van het bed zitten. Verder is het beter om vooroverbuigen en te ver achterover buigen te voorkomen.

De behandeling van draaiduizeligheid bestaat uit oefeningen en de Epley Manoeuvre. Deze wordt uitgevoerd door een ervaren fysiotherapeut van Fysiogroep Waterland. De handeling bestaat uit het verplaatsen van de oorkristallen vanuit het gevoelige deel van het oor naar een minder gevoelige plek. Dit kan met behulp van de Epley manoeuvre. Bij deze methode worden vier bewegingen met het hoofd gemaakt waarbij iedere beweging ongeveer 30-45 seconden aangehouden. Neem vrijblijvend contact met ons op voor het behandelen van BPPD of voor meer informatie.

Bekijk ook

gebroken pols

Gebroken pols

Bij een gebroken pols hoort u meestal iets knappen. Hierbij kunt u meerdere klachten ervaren. Wanneer u uw pols heeft gebroken, is het belangrijk om direct de huisarts te bellen.
Lees meer
tfcc letsel

TFCC letsel

TFCC is een afkorting van Triangular Fibrocartilage Complex. Letsel van het TFCC kan klachten aan de onderarm en pols veroorzaken.
Lees meer