Duim artrose

Heeft u last van duim artrose? Dit is een aandoening van de gewrichten. In dit geval aan de duim. Dit komt veel voor bij mensen in Nederland. U bent dus absoluut niet de enige Bij een artrose in de duim slijt het kraakbeen en gaan de botten tegen elkaar wrijven. Lees hier meer over de oorzaken, symptomen en oplossingen voor duim artrose.

Wat is duim artrose?

Artrose is een aandoening van de gewrichten. In dit geval de duim. Een normaal gewricht heeft kraakbeen aan de uiteinden van de botten. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat de botten pijnloos en soepel over elkaar heen schuiven. Bij een duim artrose slijt het kraakbeen. Hierdoor gaan de botten tegen elkaar schuiven. Hierdoor ontstaat er pijn en uiteindelijk zal het gewricht kapot gaan.

Wat zijn de oorzaken?

Er is geen duidelijke oorzaak hoe een artrose kan ontstaan. Deze kan spontaan ontstaan. Er kunnen echter wel een aantal dingen bijdragen aan het ontstaan van een artrose in de duim. Zo kan deze aandoening sneller ontstaan wanneer u het gewricht overbelast. Ook kan veel gebruik van het gewricht bijdragen aan een artrose in de duim.

Wat zijn de symptomen bij duim artrose?

Er zijn een aantal symptomen waar u gewrichtsslijtage van de duim aan kunt herkennen. Deze zetten we kort voor u op een rijtje, zodat u meer inzicht krijgt in deze aandoening:

  • Pijn wanneer de duim lang achter elkaar wordt gebruikt of veel kracht zet.
  • U verliest uw kracht in de duim
  • Het gewricht wordt tijdelijk dik of gaat opzwellen
  • De duim wordt stijf
  • De pijn wordt al erger
  • De duim gaat er anders uitzien. Er kan namelijk extra bot aangroeien waardoor het gewricht breder wordt
  • U kunt uw vingers niet meer helemaal strekken of buigen

Hoe kan een duim artrose behandeld worden?

Bij deze aandoening kunt u een aantal dingen doen. Zo kunt u een brace of spalk dragen. Deze kan u extra steun geven, waardoor u minder pijn heeft bij bepaalde bewegingen. Daarnaast kunt u ook oefeningen doen met uw hand en pols. Zo worden de spieren sterker en wordt de pijn en stijfheid minder. Verder kan handtherapie u helpen bij een artrose in de duim. Hierdoor wordt de pijn minder en het zorgt voor een betere handfunctie.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor onze brochure
Download brochure

Klachten

Bekijk ook

Klachten

Bekijk ook
Kaakklachten

Kaakklachten ontstaan in de meeste gevallen door het kaakgewricht of de kaakspieren. Veel mensen hebben onbewust last van kaakklachten. Het is dan ook belangrijk dat, wanneer

Lees meer
Kaak uit de kom

Een kaak uit de kom kan ontstaan, wanneer de mond te ver wordt geopend. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het gapen. De kop van het kaakgewricht kan

Lees meer
Temporomandibulaire dysfunctie

Temporomandibulaire dysfunctie (TMD) is een aandoening die veel voorkomt. De aandoening zorgt ervoor dat de functionaliteit van de kaak minder wordt. Denk hierbij aan kauwen of

Lees meer
Knakkende kaak

Een knakkende kaak komt bij veel mensen in Nederland voor. Je bent dus absoluut niet de enige. Tijdens het openen van de mond of bijvoorbeeld gapen, ervaren

Lees meer