dupuytren
Neem contact op

Dupuytren

De ziekte van Dupuytren komt bij veel mensen voor in Nederland en is een vervelende aandoening. Bij deze aandoening ontstaan er verdikkingen/strengen in het bindweefsel van de handpalm. Deze verdikkingen kunnen een verkorting geven van het bindweefsel (contractuur) waardoor de vinger(s) niet goed meer te strekken zijn. Lees hier meer over de oorzaken, symptomen en behandelmogelijkheden.

Wat is de ziekte van Dupuytren?

Bindweefsel is een onderdeel van het lichaam dat voor ondersteuning zorgt. De huid in de handpalm voelt stugger aan dan de huid op de handrug. Dit komt door een steviger bindweefsel. Bij Dupuytren ontstaat er een verdikking van dit bindweefsel van de handpalmen en vingers. Er zit veel verschil in het tot uiting komen van de klachten en de mate van ernst van de klachten. Door de verkorting/contractuur van de bindweefselstrengen kan de beweeglijkheid van de hand/vingers minder worden en kan het zijn dat na verloop van tijd de vingers moeilijk te strekken zijn. Ook de mate van deze verkorting en de tijdspanne waarin deze ontstaat kan heel erg per persoon verschillen. Bij mensen met Diabetes Mellitus (suikerziekte) kunnen Dupuytren klachten in een forsere mate voorkomen. Verder is roken van slechte invloed.

Bij een forse vermindering van beweeglijkheid van de vingers waardoor een beperking ontstaat in het kunnen gebruiken van de handen kan door middel van diverse operatieve ingrepen de bindweefselverharding verholpen worden. Na de ingreep is het behoud van de verkregen soepelheid heel belangrijk; veelal worden mensen hiervoor doorverwezen naar de handtherapie.

uitleg van dupuytren

Wat zijn de oorzaken?

Het is onbekend hoe Dupuytren ontstaat, maar het heeft deels een genetische oorsprong; ongeveer een kwart van de mensen met Dupuytren heeft een familielid met dezelfde aandoening. In sommige gevallen kan Dupuytren ontstaan na een letsel of operatie aan de hand; deze vorm geeft over het algemeen een milde vorm en vrijwel altijd enkel aan de geblesseerde/geopereerde hand.

Wat zijn de symptomen bij Dupuytren?

  • Pijn of strak gevoel in de handpalm; vaak is een verdikking of verharding van de huid in de handpalm/vinger(s) voelbaar
  • Intrekking van de huid in handpalm; de huid voelt als het ware als ‘te kort’ aan
  • Door deze verkorting/contractuur en verdikking van het bindweefsel kan het lastiger worden om de vingers te kunnen strekken; de vingers kunnen uiteindelijk steeds krommer gaan staan

Behandeling Dupuytren

Deze aandoening is goedaardig en kan vanzelf overgaan. Wanneer er echter belemmeringen ontstaan in het bewegen of tijdens het dagelijks leven en uitvoeren van handelingen, is het raadzaam iets aan de klachten te doen. Het is belangrijk de handen zo beweeglijk en functioneel mogelijk te houden. Hierbij kan onze handtherapie u helpen.

Bekijk ook

Frozen shoulder

Een frozen shoulder ofwel ‘bevroren schouder’, is een langdurige aandoening van de schouder waarbij het gewrichtskapsel, dat als een band om de kop en de kom van de schouder zit, gaat verkleven.
Lees meer
gebroken enkel

Gebroken enkel

De enkel kan op meerdere plaatsen breken. Het kan aan de buitenkant (het onderste deel van de kuitbeen) en aan de binnenkant breken en in sommige gevallen de achterkant.
Lees meer