Neem contact op

Ganglion pols

Een ganglion is een knobbeltje dat kan ontstaan in de pols, vinger en voet. Het is een uitstulping van het gewricht. Het doet vaak geen pijn, maar sommigen mensen kunnen wel klachten ervaren. Een ganglion gaat vaak vanzelf over.

Wat is een ganglion aan de pols?

Een ganglion is een goedaardige zwelling die meestal optreed aan de boven- of onderkant van de pols/vinger. Het is een harde gevoelige bult die ontstaat door te veel vocht. Dit overtollige vloeistof kan een verhoogde druk in de gewrichten veroorzaken. Het overtollige vocht moet ergens heen, het gewrichtskapsel kan op het zwakke punt uitrekken en het vocht kan zo ontsnappen. Hierdoor ontstaat een kleine bult met gele vloeistof. Dit vloeistof is afkomstig vanuit een aangrenzende gewrichts- of peesschede. Het ganglion verandert meestal spontaan van grootte, soms afhankelijk van het gebruik van de hand en pols en verdwijnt na verloop van tijd vanzelf.

Wat zijn de oorzaken?

Ganglion in de hand/pols wordt veroorzaakt door overproductie van vocht. Er zijn weinig aanwijsbare oorzaken voor deze vochtontwikkelingen. Overbelasting of irritatie van de gewrichts- of peesschede kan de oorzaak zijn. Bovendien kan er slijtage aan de gewrichten optreden. Ganglion kan zich plotseling of binnen een paar maanden ontwikkelen. Soms krimpt een ganglion na een rustperiode en wordt het weer groter na veel activiteiten.

Symptomen ganglion pols

Soms geeft een ganglion geen klachten, maar wanneer ze dat wel doen dan zijn het vaak de volgende:

  • Er is een voelbare gladde knobbel op de pols.
  • Ganglion verandert in grootte, verdwijnt volledig of scheurt.
  • Een prikkelbaar gevoel, pijn of tintelingen bij bepaalde bewegingen.
  • Bewegingsbeperking en krachtverlies.
  • Symptomen van ontsteking (zeer zeldzaam) zoals roodheid, pijn en warmte.

Behandeling

Een ganglion aan de pols kan vanzelf overgaan en heeft ook niet altijd klachten. Wanneer je wel klachten hebt kan het geleiachtige vocht door een chirurg worden weggezogen met een naald. Daarna is het belangrijk dat je de wond goed schoon houdt om een infectie te voorkomen. Onze handtherapie kan je vervolgens goed helpen om weer te herstellen. Soms kan alleen handtherapie al genoeg zijn om de klachten te verminderen en is operatie niet nodig. Heb je nog vragen? Dan kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen, onze specialisten staan voor je klaar.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

gebroken pols

Gebroken pols

Bij een gebroken pols hoort u meestal iets knappen. Hierbij kunt u meerdere klachten ervaren. Wanneer u uw pols heeft gebroken, is het belangrijk om direct de huisarts te bellen.
Lees meer
enkelpijn

Enkelpijn

Enkelpijn is een blessure die iedereen kan overkomen. Vaak is de pijn het gevolg van een verstapping, verdraaiing, val of een sportblessure. Toch kunnen er meer oorzaken achter enkelpijn zitten.
Lees meer