Neem contact op

Gebroken enkel

Gebroken enkel opgelopen? De enkel kan op meerdere plaatsen breken. Het kan aan de buitenkant (het onderste deel van de kuitbeen), de binnenkant en in sommige gevallen de achterkant breken. Deze plaatsen kunnen ook gecombineerd zijn gebroken, met of zonder enkelbandletsel. De voorkomendste breuk is aan de buitenkant van het kuitbeen, die meestal optreedt als gevolg van een ernstige verstuiking of val.

Wat zijn de symptomen van een gebroken enkel?

  • Veel pijn
  • Zwelling op de plaats van de breuk
  • Bloeduitstorting
  • Een stuk bot dat onder de huid uitsteekt
  • Moeite met of het niet kunnen van de enkel bewegen
  • Het gevoel van kraken bij het bewegen van de enkel

Wat zijn de oorzaken?

Een enkelfractuur wordt meestal veroorzaakt door een harde klap op de enkel door een accidentele of verkeerde val. Enkelfracturen kunnen ook optreden na een zware verstuiking of botsing tijdens het sporten.

enkel gebroken

Behandeling gebroken enkel

De behandeling van een gebroken enkel hangt af van de plaats van de breuk en de exacte stand van uw breuk.

Gips

De meeste gebroken enkels kunnen worden behandeld met gips. De duur van deze behandeling is meestal 6 weken. Als de breuk niet zo ernstig is, kan voor een kleine breuk een kortere tijd een gipsverband gegeven. Of u op het gips mag lopen, hangt af van het type fractuur. Uw chirurg kunt u daar meer informatie over geven.

Chirurgie

Als de enkel op meerdere plaatsen is gebroken of als de breuken zijn verplaatst en de ‘vork’ van de enkel niet meer goed staat, is een operatie aan de breuk meestal gerechtvaardigd. Dit hoeft bijna nooit direct te gebeuren. Te snel opereren bij veel zwelling verhoogt namelijk het risico op wondgenezingsproblemen. U zult meestal binnen 1 tot 2 weken worden ingeplant voor uw operatie. De meest voorkomende operatie voor een enkelfractuur is een plaat met schroeven.

Gebroken enkel herstel

Het herstel van een enkelfractuur zal grotendeels afhangen van het type fractuur. Simpele fracturen die met gips worden behandeld, groeien meestal na 6 weken weer aan. Daarna zult u moeten oefenen met lopen met behulp van fysiotherapie. Het kan 3 tot 6 maanden duren voordat de enkel volledig herstelt. Als er een ernstige fractuur optreedt en er een operatie nodig is, kan het herstel langer duren. Ook is er altijd kans dat de enkel nooit meer wordt wat hij was voor het ongeval, vooral als er ook kraakbeenschade is.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een vorm van ontstekingsreuma die heel vaak voorkomt. Bij deze aandoening is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, hierdoor kunt u chronische ontstekingen in de gewrichten krijgen.
Lees meer
enkelpijn

Enkelpijn

Enkelpijn is een blessure die iedereen kan overkomen. Vaak is de pijn het gevolg van een verstapping, verdraaiing, val of een sportblessure. Toch kunnen er meer oorzaken achter enkelpijn zitten.
Lees meer