gebroken enkel
Neem contact op

Gebroken enkel

Gebroken enkel opgelopen? De enkel kan op meerdere plaatsen breken. Het kan aan de buitenkant (het onderste deel van de kuitbeen) en aan de binnenkant breken en in sommige gevallen de achterkant. Deze plaatsen kunnen ook gecombineerd zijn gebroken, met of zonder enkelbandletsel. De meest voorkomende is een breuk aan de buitenkant van het kuitbeen, die meestal optreedt als gevolg van een ernstige verstuiking of val.

Wat zijn de symptomen van een gebroken enkel?

  • Veel pijn
  • Zwelling op de plaats van de breuk
  • Bloeduitstorting
  • Een stuk bot dat onder de huid uitsteekt
  • Moeite met of het niet kunnen van de enkel bewegen
  • Het gevoel van kraken bij het bewegen van de enkel

Wat zijn de oorzaken?

Een enkelfractuur wordt meestal veroorzaakt door een harde klap op de enkel door een accidentele of verkeerde val. Enkelfracturen kunnen ook optreden na een zware verstuiking of botsing tijdens het sporten.

enkel gebroken

Behandeling gebroken enkel

De behandeling van een gebroken enkel hangt af van de plaats van de breuk en de exacte stand van uw breuk.

Gips

De meeste gebroken enkels kunnen worden behandeld met gips. De duur van deze behandeling is meestal 6 weken. Als de breuk niet zo ernstig is, kan voor een kleine breuk een kortere tijd een gipsverband gegeven. Of u op het gips mag lopen, hangt af van het type fractuur. Uw chirurg kunt u daar meer informatie over geven.

Chirurgie

Als de enkel op meerdere plaatsen is gebroken of als de breuken zijn verplaatst en de ‘vork’ van de enkel niet meer goed staat, is een operatie aan de breuk meestal gerechtvaardigd. Dit hoeft bijna nooit direct te gebeuren. Te snel opereren bij veel zwelling verhoogt namelijk het risico op wondgenezingsproblemen. U zult meestal binnen 1 tot 2 weken worden ingeplant voor uw operatie. De meest voorkomende operatie voor een enkelfractuur is een plaat met schroeven.

Gebroken enkel herstel

Het herstel van een enkelfractuur zal grotendeels afhangen van het type fractuur. Simpele fracturen die met gips worden behandeld, groeien meestal na 6 weken weer aan. Daarna zult u moeten oefenen met lopen met behulp van fysiotherapie. Het kan 3 tot 6 maanden duren voordat de enkel volledig herstelt. Als er een ernstige fractuur optreedt en er een operatie nodig is, kan het herstel langer duren. Ook is er altijd kans dat de enkel nooit meer wordt wat hij was voor het ongeval, vooral als er ook kraakbeenschade is.

Bekijk ook

etalagebenen

Etalagebenen

Bij etalagebenen heb je vernauwingen in de beenslagaders. Dit kan ontstaan door slagaderverkalking. Hierdoor neem de bloedtoevoer naar de benen af. Dit kan een doof gevoel, kramp of pijn veroorzaken.
Lees meer
hooikoorts

Hooikoorts

Heeft u in de lente en zomer last van een verstopte neus of niezen? Blijf je liever binnen als je vrienden op het terras, in het bos of op een picknick in het voorjaar zitten omdat je last hebt van tranende ogen en een loopneus? Dan kunt u allergisch zijn voor gras, boompollen en/of stuifmeel van kruiden en onkruiden. Dit wordt hooikoorts genoemd.
Lees meer