Hielpijn

Hielpijn wordt meestal veroorzaakt door een irritatie van de pezen. Deze irritatie ontstaat meestal als gevolg van overbelasting. Deze klacht komt veel voor bij mensen in Nederland. De pijn is meestal voelbaar in het midden van je voet tussen de hiel en de bal van de voet. Lees hier alles over de oorzaken, symptomen en de fysiotherapie behandeling.

Wat is hielpijn?

Pijn aan de hiel wordt meestal veroorzaakt door een irritatie van de pezen. Deze pezen bevinden zich tussen de hiel en de bal van de voet. Deze klachten ontstaan meestal door overbelasting. Bijvoorbeeld wanneer u lang heeft gelopen of lang heeft gestaan.  Deze pijn is voelbaar in het midden van de voet.

De oorzaken van hielpijn

Pijn aan de hiel ontstaat meestal geleidelijk, maar kunnen ook ineens ontstaan. Deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kan het ontstaan door overbelasting. Wanneer u bijvoorbeeld op een dag opeens veel loopt, of wanneer u veel sport. Daarnaast kan het ook ontstaan door slechte schoenen en zolen. Deze kunnen ervoor zorgen dat u op een slechte manier opgevangen wordt. Hierdoor is de kans op irritatie groter.

Verder kan leeftijd en overgewicht ook meespelen. Meestal komen deze klachten voor bij mensen die tussen de 40 jaar en 70 jaar oud zijn. Wanneer u overgewicht heeft, zal er meer druk komen te staan op uw hiel. Als deze belasting blijft toenemen, kunnen de hiel klachten vanzelf ontstaan.

Wat zijn de symptomen?

Er zijn verschillende symptomen waaraan u hielpijn kunt herkennen. Wij zetten er een aantal voor u op een rijtje:

  • Pijn in het midden van de voet
  • Vlammende pijn na het opstaan
  • Pijn wordt gedurende de dag iets minder
  • Pijn neemt toe wanneer voet sterk wordt belast
  • De hiel is zeer gevoelig in het midden

Hoe kan hielpijn behandelt worden?

Bij pijn aan de hiel, is het belangrijk om regelmatig te rekken . Een andere manier om hielpijn te verhelpen, is met shockwave therapie. Deze manier van behandeling is redelijk nieuw en is in de meeste gevallen zeer effectief. Schockwave therapie kan u dus goed helpen bij het herstel van uw hiel klachten. Neem contact met ons op voor verdere informatie en begeleiding.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor onze brochure
Download brochure

Klachten

Bekijk ook

Klachten

Bekijk ook
Kaakklachten

Kaakklachten ontstaan in de meeste gevallen door het kaakgewricht of de kaakspieren. Veel mensen hebben onbewust last van kaakklachten. Het is dan ook belangrijk dat, wanneer

Lees meer
Kaak uit de kom

Een kaak uit de kom kan ontstaan, wanneer de mond te ver wordt geopend. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het gapen. De kop van het kaakgewricht kan

Lees meer
Temporomandibulaire dysfunctie

Temporomandibulaire dysfunctie (TMD) is een aandoening die veel voorkomt. De aandoening zorgt ervoor dat de functionaliteit van de kaak minder wordt. Denk hierbij aan kauwen of

Lees meer
Knakkende kaak

Een knakkende kaak komt bij veel mensen in Nederland voor. Je bent dus absoluut niet de enige. Tijdens het openen van de mond of bijvoorbeeld gapen, ervaren

Lees meer