Neem contact op

Hooikoorts

Hooikoorts is een veelvoorkomende allergie. Heeft u in de lente en zomer last van een verstopte neus of niezen? Blijf je liever binnen als je vrienden op het terras, in het bos of op een picknick in het voorjaar zitten omdat je last hebt van tranende ogen en een loopneus? Dan kunt u allergisch zijn voor gras, boompollen en/of stuifmeel van kruiden en onkruiden. Dit wordt hooikoorts genoemd. Wij vertellen je hier alles over.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie. Bij hooikoorts hebben mensen last van het stuifmeel van bepaalde grassen, planten of bomen. Stuifmeel wordt ook wel pollen genoemd. Klachten kunnen ontstaan als u pollen in uw neus, ogen, mond of luchtpijp krijgt. Dit zorgt ervoor dat de slijmvliezen dikker worden en meer slijm produceren. Hooikoorts kan heel vervelend zijn, de klachten verdwijnen vanzelf wanneer het stuifmeel uit de lucht verdwijnt.

Wat te doen tegen hooikoorts?

Er zijn verschillende behandelingen voor hooikoorts. Buiten de logische oplossingen, zoals zoveel mogelijk je ramen en deuren dichthouden, de pollen vermijden en vaak je haar wassen zijn er nog andere behandelingen die kunnen helpen.

Medical taping hooikoorts

Medical taping is ook een effectieve manier om de klachten van hooikoorts te verlichten. Uit onderzoeken blijkt dat 84% van de cliënten aanzienlijke verlichting van klachten heeft die medical taping gebruiken. Dit blijkt te werken door de kalmerende werking die medical taping op het bindweefsel en allergisch reactiemechanisme heeft. Het tape wordt direct op de huid aangebracht en stimuleert huidsensoren, deze stimuleren het zenuwstelsel in het lichaam. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van medical taping? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Medicijnen

Om de klachten van hooikoorts te verlichten kun je verschillende medicatie nemen. Voorbeelden zijn cetirizine of desloratadine. Deze medicijnen worden ook wel antihistaminica genoemd. Histamine is de stof die wordt aangemaakt bij een allergische reactie (zoals hooikoorts). Met een antihistaminica worden deze klachten dus minder.

Immunotherapie

Als hooikoortsmedicatie niet helpt, kunt u kiezen voor immunotherapie. met immunotherapie past je lichaam zich heel langzaam aan aan waar je gevoelig voor bent (pollen). Deze behandeling duurt ongeveer 3 jaar. Meestal zal je huisarts je doorverwijzen naar een arts in het ziekenhuis om de behandeling te starten. Na verloop van tijd kan de arts de behandeling overnemen. Je wordt elke week geïnjecteerd met een klein beetje stuifmeel onder de huid. Het begint met weinig en de dosis wordt elke week verhoogd. Na een tijdje krijgt u nog maar één injectie per maand. Naast injecties kunt u soms druppels of tabletten onder de tong nemen. Immunotherapie kan je klachten verminderen. Dit gebeurt soms binnen enkele maanden en soms na 1-3 jaar.

wat zijn pollen

Wat zijn pollen?

Stuifmeel is een gele, bruine of witte poederachtige stof die in planten voorkomt. Ze bestuiven planten en bloemen, waardoor nieuwe planten kunnen groeien. Je hebt misschien mensen horen praten over pollen en stuifmeel. Beide termen zijn goed omdat ze hetzelfde betekenen. Er zijn twee verschillende soorten stuifmeel: lichte stoffige pollen en zwaar kleverig stuifmeel.

Hooikoorts symptomen

Bij hooikoorts kun je de onderstaande symptomen ervaren:

 • Loopneus
 • Verstopte neus
 • Tranende ogen
 • Jeukende ogen
 • Jeukende neus
 • Piepend geluid tijdens het ademhalen
 • Droge keel
 • Kriebelhoest
 • Koorts gevoel
 • Niezen
 • Moeheid

Oorzaak

Hooikoorts wordt veroorzaakt door pollen in de lucht. Als je hooikoorts hebt, kan je lichaam pollen niet goed verwerken. De slijmvliezen in de neus, keel en luchtwegen worden dikker en produceren meer slijm. Ook de slijmvliezen van de ogen worden dikker. Daarom krijg je jeukende en tranende ogen. Hooikoorts ontstaat als er stuifmeel in de lucht zit. Een aanleg voor deze allergie is vanaf de geboorte aanwezig. Maar hooikoortssymptomen verschijnen pas een paar jaar later.

Hoe lang duurt hooikoorts?

Pollen beginnen zich van februari tot maart op bomen te verspreiden. Meestal heb je tussen maart en mei last van een allergische klachten. Pollen door grassen beginnen zich in april tot mei te verspreiden. Tussen mei en augustus ervaar je dan vaak de meeste klachten. Als de temperatuur eerder in het jaar zou stijgen, zouden bomen en grassen sneller bloeien. Daardoor kunnen de grassen ook eerder in het jaar bloeien. Sommige mensen hebben de hele tijd hooikoorts deze maanden en sommige mensen hebben af en toe klachten. Pollen worden vooral verspreid op zonnige, winderige dagen. Hierdoor kan de hooikoorts erger worden.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

zweepslag

Zweepslag

Bij een zweepslag zit er een scheur in je spier, dit bevindt zich meestal in de kuit. Dit gebeurt vaak wanneer je teveel kracht op de spier uitoefent. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het hardlopen gebeuren.
Lees meer
reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een vorm van ontstekingsreuma die heel vaak voorkomt. Bij deze aandoening is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, hierdoor kunt u chronische ontstekingen in de gewrichten krijgen.
Lees meer