Neem contact op

Mallet finger

Heeft u last van een mallet finger? Dit is een vervelende aandoening. Hierbij scheurt de strekpees van het laatste vingerkootje. Deze klacht komt veel voor in Nederland. U bent dus echt niet de enige die hier last van heeft. De handfysiotherapeut van Fysiogroep Waterland kan u hierbij helpen. Lees hier alles over de oorzaken, symptomen en behandeling van een mallet finger.

Wat is een mallet finger?

Er is sprake van een mallet finger, wanneer de strekpees los van de aanhechting van het bot van het laatste vingerkootje scheurt. Dit wordt ook wel een baseball finger of een hamervinger genoemd. Doordat het vingerkootje scheurt, kunt u hem niet meer uit u zelf strekken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer u een bal vangt of uw vinger stoot.

Wat zijn de oorzaken van een hamervinger?

Een hamervinger ontstaat wanneer de vingertop met veel kracht wordt gebogen. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je je vinger hard stoot. De pees die aan het bovenste vingerkootje vastzit, scheurt dan af. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het sporten gebeuren wanneer de bal met een grote snelheid op de gestrekte vinger komt. Dit kan bij voetbal, volleybal, handbal of basketbal gebeuren. Daarnaast kan het tijdens het huishouden ook gebeuren. Ouderen kunnen een malletfinger al krijgen wanneer ze hun vinger zacht stoten.

Wat zijn de symptomen van een mallet finger?

Bij een mallet finger zijn er verschillende klachten waar u last van kan hebben. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

  • Je kunt de vingertop niet meer uit u zelf strekken
  • De vingertop blijft in een gebogen stand staan
  • De vingertop doet veel pijn
  • Er kan een zwelling ontstaan
  • Je stoot de vinger vaak en je blijft sneller haken
  • Na een langere tijd kun je ook het middelste vingergewricht overstrekken

Hoe kan een mallet finger behandeld worden?

Bij deze aandoening zijn er een aantal factoren belangrijk. Ten eerste is het zeer belangrijk dat u een goed zittende spalk laat aanmeten en deze op de juiste wijze draagt. Dit is van essentieel belang voor een goed herstel. Deze spalk zorgt ervoor dat uw vinger recht blijft. Zo kan het botje of de pees weer aan elkaar groeien. Ook is handtherapie een belangrijk bij een hamervinger. De handfysiotherapeut helpt u bij het opbouwen van de kracht en het terugkrijgen van de buig en strek functie van uw vinger.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

hooikoorts

Hooikoorts

Heeft u in de lente en zomer last van een verstopte neus of niezen? Blijf je liever binnen als je vrienden op het terras, in het bos of op een picknick in het voorjaar zitten omdat je last hebt van tranende ogen en een loopneus? Dan kunt u allergisch zijn voor gras, boompollen en/of stuifmeel van kruiden en onkruiden. Dit wordt hooikoorts genoemd.
Lees meer
etalagebenen

Etalagebenen

Bij etalagebenen heb je vernauwingen in de beenslagaders. Dit kan ontstaan door slagaderverkalking. Hierdoor neem de bloedtoevoer naar de benen af. Dit kan een doof gevoel, kramp of pijn veroorzaken.
Lees meer