Neem contact op

Peesontsteking pols

Een peesontsteking aan de pols is een aandoening die meestal voorkomt bij mensen die repetitieve activiteiten met hun handen en armen uitvoeren. Het kan zo zijn dat deze mensen hun polsen vaak gebruiken, zoals computergebruikers of sporters die vaak een bal gooien of vangen. In Nederland komt een peesontsteking van de pols voor bij 1,1 per 100.000 mensen met een voltijdbaan.

Hoe lang duurt een peesontsteking van de pols?

Het is moeilijk te zeggen hoe lang de herstelperiode van een peesontsteking aan de pols duurt. Het hangt van verschillende factoren af. Het hangt af van de ernst van de blessure. Er zijn verschillende niveaus van deze aandoening. Bij de milde variant duurt de herstelperiode gemiddeld enkele weken. Als er sprake is van een ernstige peesontsteking van de pols, kunnen verschillende behandeling nodig zijn om te herstellen. De hersteltijd kan tot zes maanden of langer duren voordat de symptomen volledig verdwijnen.

Wat zijn de oorzaken?

Een peesontsteking van de pols kan worden veroorzaakt door overbelasting van de spieren. De belangrijkste klacht hierbij is het bewegen van de pols of hand. Spieren zijn door de pezen met botten verbonden. Bij overbelasting kunnen deze pezen geïrriteerd raken.

Peesontsteking pols symptomen

  • Branderige pijn in de onderarm ter hoogte van de pols aan de kant van de duim, deze pijn kan naar de elleboog uitstralen
  • Pijn aan de pinkzijde of de duimzijde van de pols
  • Pijn treedt alleen op als de pols onder druk staat, dit kan chronisch blijven wanneer de aandoening niet wordt behandeld
  • Polsstijfheid
  • Verminderd vermogen om de pols te buigen en te strekken
  • Ontsteking of zwelling van het polsgebied
  • Gevoeligheid voor het aanraken van de pols

peesontsteking pols behandeling

Behandeling

Een lichte peesontsteking geneest meestal vanzelf. Dit herstel kan echter lang duren, het is dus belangrijk dat u de pols op de juiste manier laat genezen. Het is belangrijk om te blijven bewegen. U mag de hand belasten, maar niet overbelasten. Hierbij kan onze handtherapie u goed helpen. Uw handtherapeut zal een behandelplan opzetten dat specifiek is afgestemd op uw aandoening. Heeft u nog vragen over deze aandoening? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

hielspoor

Hielspoor

Heb je veel pijn onder je hiel die je heel goed voelt als je net uit je bed komt of als je een langere tijd gezeten hebt? Dan is de kans groot dat je last van hielspoor hebt.
Lees meer
gebroken duim

Gebroken duim

Een gebroken duim is een pijnlijke breuk in één of meerdere kootjes van de vinger. Duimblessures kunnen ontstaan tijdens het sporten, maar kunnen ook veroorzaakt worden door verkeerde draaibewegingen.
Lees meer