Neem contact op

Peesontsteking pols

Een peesontsteking aan de pols is een aandoening die meestal voorkomt bij mensen die repetitieve activiteiten met hun handen en armen uitvoeren. Het kan zo zijn dat deze mensen hun polsen vaak gebruiken, zoals computergebruikers of sporters die vaak een bal gooien of vangen. In Nederland komt een peesontsteking van de pols voor bij 1,1 per 100.000 mensen met een voltijdbaan.

Hoe lang duurt een peesontsteking van de pols?

Het is moeilijk te zeggen hoe lang de herstelperiode van een peesontsteking aan de pols duurt. Het hangt van verschillende factoren af. Het hangt af van de ernst van de blessure. Er zijn verschillende niveaus van deze aandoening. Bij de milde variant duurt de herstelperiode gemiddeld enkele weken. Als er sprake is van een ernstige peesontsteking van de pols, kunnen verschillende behandeling nodig zijn om te herstellen. De hersteltijd kan tot zes maanden of langer duren voordat de symptomen volledig verdwijnen.

Wat zijn de oorzaken?

Een peesontsteking van de pols kan worden veroorzaakt door overbelasting van de spieren. De belangrijkste klacht hierbij is het bewegen van de pols of hand. Spieren zijn door de pezen met botten verbonden. Bij overbelasting kunnen deze pezen geïrriteerd raken.

Peesontsteking pols symptomen

  • Branderige pijn in de onderarm ter hoogte van de pols aan de kant van de duim, deze pijn kan naar de elleboog uitstralen
  • Pijn aan de pinkzijde of de duimzijde van de pols
  • Pijn treedt alleen op als de pols onder druk staat, dit kan chronisch blijven wanneer de aandoening niet wordt behandeld
  • Polsstijfheid
  • Verminderd vermogen om de pols te buigen en te strekken
  • Ontsteking of zwelling van het polsgebied
  • Gevoeligheid voor het aanraken van de pols

peesontsteking pols behandeling

Behandeling

Een lichte peesontsteking geneest meestal vanzelf. Dit herstel kan echter lang duren, het is dus belangrijk dat u de pols op de juiste manier laat genezen. Het is belangrijk om te blijven bewegen. U mag de hand belasten, maar niet overbelasten. Hierbij kan onze handtherapie u goed helpen. Uw handtherapeut zal een behandelplan opzetten dat specifiek is afgestemd op uw aandoening. Heeft u nog vragen over deze aandoening? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een vorm van ontstekingsreuma die heel vaak voorkomt. Bij deze aandoening is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, hierdoor kunt u chronische ontstekingen in de gewrichten krijgen.
Lees meer
hooikoorts

Hooikoorts

Heeft u in de lente en zomer last van een verstopte neus of niezen? Blijf je liever binnen als je vrienden op het terras, in het bos of op een picknick in het voorjaar zitten omdat je last hebt van tranende ogen en een loopneus? Dan kunt u allergisch zijn voor gras, boompollen en/of stuifmeel van kruiden en onkruiden. Dit wordt hooikoorts genoemd.
Lees meer