Scheenbeenvliesontsteking

Een scheenbeenvliesontsteking is een blessure waarbij je last hebt van de spieren aan de onderkant van het onderbaan. Vaak is de spier naast het scheenbeen ook vaak pijnlijk. Dit komt veel voor bij Nederlanders. U bent dus absoluut niet de enige. Lees hier alles over de oorzaken, symptomen en behandeling van een peesontsteking.

Wat is een scheenbeenvliesontsteking?

Een scheenbeenvliesontsteking wordt ook wel een shin splint genoemd. Bij deze ontsteking ervaart u last van de spieren aan de voorkant van het onderbeen. Daarnaast is het spier naast het scheenbeen meestal ook pijnlijk. Meestal is de pijn eerst kort wanneer de hiel de grond raakt tijdens het hardlopen of wandelen. Deze pijn zal steeds erger worden en kan constant aanhouden. Deze blessure komt veel voor bij hardlopers en wandelaars.

De oorzaak van een scheenbeenvliesontsteking

De voornaamste oorzaak van een vliesontsteking aan het scheenbeen is overbelasting. Deze overbelasting ontstaat sneller wanneer de stand van de voeten, benen of enkels niet goed is. De kans op deze blessure is groter bij een slecht opgebouwde training, geen warming-up en/of cooling-down, te lang sporten of verkeerde schoenen. Daarnaast kan een te harde ondergrond tijdens het hardlopen ook een oorzaak zijn.

symptomen scheenbeenvliesontsteking

De symptomen van een scheenbeenvliesontsteking

Wanneer u last heeft van een ontsteking aan het scheenbeenvlies, zijn er verschillende symptomen die u kunt ervaren. Zo kunt u pijn ervaren aan het midden of het onderste gedeelte van het onderbeen. Deze pijn wordt steeds erger. Na het sporten zal deze pijn aanhouden en kan het scheenbeen opgezet zijn. In sommige gevallen straalt de pijn door naar de knie of naar de enkel.

Hieronder staan alle symptomen nog even op een rijtje:

  • Pijn aan het midden of onderste gedeelte van onderbeen
  • Spier naast het scheenbeen is pijnlijk
  • Scheenbeen wordt dikker
  • Aanhoudende pijn in scheenbeen tijdens en na sporten
  • Uitstralende pijn naar knie of enkel

Hoe kan het behandeld worden?

Wanneer u last heeft van een scheenbeenvliesontsteking, is het belangrijk om veel rust te houden. Zo krijgt het weefsel genoeg tijd om te herstellen. Indien de klachten blijven, kan shockwave therapie helpen bij het behandelen van uw klachten. Deze therapie is redelijk nieuw en blijkt zeer effectief. Schokwave therapie kan de pijn aan het scheenbeen dus verminderen.

Geschreven door

Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Brochure

Meld u hier aan voor onze brochure
Download brochure

Klachten

Bekijk ook

Klachten

Bekijk ook
Kaakklachten

Kaakklachten ontstaan in de meeste gevallen door het kaakgewricht of de kaakspieren. Veel mensen hebben onbewust last van kaakklachten. Het is dan ook belangrijk dat, wanneer

Lees meer
Kaak uit de kom

Een kaak uit de kom kan ontstaan, wanneer de mond te ver wordt geopend. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het gapen. De kop van het kaakgewricht kan

Lees meer
Temporomandibulaire dysfunctie

Temporomandibulaire dysfunctie (TMD) is een aandoening die veel voorkomt. De aandoening zorgt ervoor dat de functionaliteit van de kaak minder wordt. Denk hierbij aan kauwen of

Lees meer
Knakkende kaak

Een knakkende kaak komt bij veel mensen in Nederland voor. Je bent dus absoluut niet de enige. Tijdens het openen van de mond of bijvoorbeeld gapen, ervaren

Lees meer