Neem contact op

Scheenbeenvliesontsteking

Een scheenbeenvliesontsteking is een blessure waarbij je last hebt van de spieren aan de onderkant van het onderbaan. Vaak is de spier naast het scheenbeen ook vaak pijnlijk. Dit komt veel voor bij Nederlanders. U bent dus absoluut niet de enige. Lees hier alles over de oorzaken, symptomen en behandeling van een peesontsteking.

Wat is een scheenbeenvliesontsteking?

Een scheenbeenvliesontsteking wordt ook wel een shin splint genoemd. Bij deze ontsteking ervaart u last van de spieren aan de voorkant van het onderbeen. Daarnaast is het spier naast het scheenbeen meestal ook pijnlijk. Meestal is de pijn eerst kort wanneer de hiel de grond raakt tijdens het hardlopen of wandelen. Deze pijn zal steeds erger worden en kan constant aanhouden. Deze blessure komt veel voor bij hardlopers en wandelaars.

De oorzaak van een scheenbeenvliesontsteking

De voornaamste oorzaak van een vliesontsteking aan het scheenbeen is overbelasting. Deze overbelasting ontstaat sneller wanneer de stand van de voeten, benen of enkels niet goed is. De kans op deze blessure is groter bij een slecht opgebouwde training, geen warming-up en/of cooling-down, te lang sporten of verkeerde schoenen. Daarnaast kan een te harde ondergrond tijdens het hardlopen ook een oorzaak zijn.

De symptomen van een scheenbeenvliesontsteking

Wanneer u last heeft van een ontsteking aan het scheenbeenvlies, zijn er verschillende symptomen die u kunt ervaren. Zo kunt u pijn ervaren aan het midden of het onderste gedeelte van het onderbeen. Deze pijn wordt steeds erger. Na het sporten zal deze pijn aanhouden en kan het scheenbeen opgezet zijn. In sommige gevallen straalt de pijn door naar de knie of naar de enkel.

Hieronder staan alle symptomen nog even op een rijtje:

  • Pijn aan het midden of onderste gedeelte van onderbeen
  • Spier naast het scheenbeen is pijnlijk
  • Scheenbeen wordt dikker
  • Aanhoudende pijn in scheenbeen tijdens en na sporten
  • Uitstralende pijn naar knie of enkel

Hoe kan het behandeld worden?

Wanneer u last heeft van een scheenbeenvliesontsteking, is het belangrijk om veel rust te houden. Zo krijgt het weefsel genoeg tijd om te herstellen. Indien de klachten blijven, kan shockwave therapie helpen bij het behandelen van uw klachten. Deze therapie is redelijk nieuw en blijkt zeer effectief. Schokwave therapie kan de pijn aan het scheenbeen dus verminderen.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

hooikoorts

Hooikoorts

Heeft u in de lente en zomer last van een verstopte neus of niezen? Blijf je liever binnen als je vrienden op het terras, in het bos of op een picknick in het voorjaar zitten omdat je last hebt van tranende ogen en een loopneus? Dan kunt u allergisch zijn voor gras, boompollen en/of stuifmeel van kruiden en onkruiden. Dit wordt hooikoorts genoemd.
Lees meer
zweepslag

Zweepslag

Bij een zweepslag zit er een scheur in je spier, dit bevindt zich meestal in de kuit. Dit gebeurt vaak wanneer je teveel kracht op de spier uitoefent. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het hardlopen gebeuren.
Lees meer