Neem contact op

Carpaal Tunnel Syndroom

Het carpaal tunnel syndroom is een klachtenpatroon dat veroorzaakt wordt door een beknelling van een zenuw (nervus medianus). Deze zenuw loopt vanaf de nek, via de arm naar de pols en hand. Meestal zit de beknelling ter hoogte van de pols (carpale tunnel). Dit is een nauw kanaal gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad tussen pink- en duimmuis aan het begin van de handpalm. In deze tunnel lopen de buigpezen van de vingers en de zenuw. De zenuw is de zachtste structuur is en het meest gevoelig is voor druk.

Wat zijn de klachten?

De klachten die mensen ervaren zijn in de meeste gevallen een pijnlijk of tintelend gevoel in de handen of vingers. De pijn, die in de handen wordt ervaren, kan zelfs uitstralen via de onderarm naar het ellebooggewricht en de schouders. Er kan een verminderd gevoel in de vingers optreden. Mensen worden daardoor ‘onhandiger’ en laten vaker dingen uit de handen vallen. Ook kan er sprake zijn van krachtvermindering, met name van de duim.

tunnelsyndroom aan het polsgewricht als gevolg van een kantoorbaan.

Hoe ontstaat het carpaal tunnel syndroom?

  • De zenuw in de carpale tunnel raakt bekneld. Dit gebeurt vaak door een zwelling in de buigpezen (zoals bij overbelasting door veel knijpen; bijvoorbeeld bij een intensief beroep. Ook als gevolg van reuma kan er een zwelling zijn van de pezen) of door overbelasting van de carpale tunnel (door veel steunen op de pols, computerwerk)
  • De carpale tunnel kan te nauw worden door een botbreuk of door de zwelling die optreedt na een breuk of letsel
  • Een toename van oedeem als gevolg van hormonale verandering (zwangerschap, overgang)

Behandeling

Vaak wordt de diagnose carpaal tunnel gesteld door de huisarts of neuroloog. Een carpaal tunnel kan, afhankelijk van de oorzaak van de beknelling van de zenuw, vaak met goed resultaat conservatief worden behandeld. U kunt contact opnemen met onze handtherapeut Lenka Bulohva voor advies of echt maken van een afspraak. Het is dan van belang de factoren die de overbelasting veroorzaken aan te pakken. Bijvoorbeeld aanpassing van houding tijdens werkzaamheden, verminderen van de zwelling of het aanmeten van een ondersteunende brace. Bij onvoldoende resultaat van conservatieve behandeling kan er een injectie gegeven worden of kan de beknelling opgeheven worden door een operatieve ingreep. Hierbij wordt het peesblad van de carpale tunnel gekliefd.

Nabehandeling

Na een operatie aan de carpale tunnel is het belangrijk zo optimaal mogelijk te herstellen om recidieven te voorkomen. Handtherapie kan helpen bij het weer goed kunnen gebruiken van uw handen en hervatten van functie en werkzaamheden.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

peesontsteking_pols

Peesontsteking pols

Een peesontsteking aan de pols is een aandoening die meestal voorkomt bij mensen die repetitieve activiteiten met hun handen en armen uitvoeren.
Lees meer
enkelpijn

Enkelpijn

Enkelpijn is een blessure die iedereen kan overkomen. Vaak is de pijn het gevolg van een verstapping, verdraaiing, val of een sportblessure. Toch kunnen er meer oorzaken achter enkelpijn zitten.
Lees meer