Skiduim

Heeft u last van een skiduim? Deze klacht komt veel voor in Nederland. U bent dus niet die enige die hier last van heeft. Bij een skiduim is er sprake van een letsel aan de gewrichtsband. Deze band voorkomt dat de duim te ver opzij en naar achter kan buigen. Lees hier meer over de oorzaken, symptomen en behandeling van dit letsel.

Wat is een skiduim?

Een skiduim wordt ook wel een jachtopzienerduim of gamekeepers thumb genoemd. Hierbij is het gewrichtsbandje van het duimgewricht beschadigd. Meestal ontstaan de klachten na een ontwrichting van de duim. Dit kan gebeuren wanneer u valt of wanneer er iets met een harde snelheid tegen uw duim aan komt, zoals een bal tijdens het sporten. Een skiduim is een veel voorkomend letsel bij skiërs, maar het kan ook ontstaan door andere werkzaamheden of sporten.

Wat zijn de oorzaken?

In de meeste gevallen wordt een skiduim veroorzaakt door een ongeluk tijdens het sporten. Zo kan er een bal op komen tijdens voetbal, volleybal, handbal of basketbal. Daarnaast komt het vaak voor bij skiërs. In dit geval kan de duim blijven haken achter de stok. Verder kan het nog ontstaan bij andere werkzaamheden.

Wat zijn de symptomen bij een skiduim?

Er zijn verschillende klachten waaraan dit letsel te herkennen is. Wij geven u hieronder een aantal voorbeelden:

  • De duim is instabiel
  • Zwelling van de duim
  • Pijn aan de binnenzijde van de duim
  • In sommige vallen kan de duim verkleuren
  • U verliest uw kracht in de duim. Dit is te merken bij verschillende dingen, zoals het draaien van een deurknop of het openen van een potje

Hoe kan een skiduim behandeld worden?

Het is mogelijk om een skiduim te behandelen zonder operatie. Echter is in sommige gevallen een operatie noodzakelijk. Als het bandje tussen de spieren komt te liggen na het letsel is het niet mogelijk om dit conservatief te laten herstellen. Het besluit om te opereren wordt door een arts genomen. Als een operatie niet noodzakelijk is krijgt u gips om de duim. Na een aantal weken kan dit worden verwijderd en krijgt u een afneembare spalk. Vervolgens kunt u starten met handtherapie. Hierbij krijgt u verschillende oefeningen die u kunt doen die u helpt bij het revalideren. Tijdens deze therapie wordt er gekeken naar de stabiliteit van de duim.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

zweepslag

Zweepslag

Bij een zweepslag zit er een scheur in je spier, dit bevindt zich meestal in de kuit. Dit gebeurt vaak wanneer je teveel kracht op de spier uitoefent. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het hardlopen gebeuren.
Lees meer
enkelpijn

Enkelpijn

Enkelpijn is een blessure die iedereen kan overkomen. Vaak is de pijn het gevolg van een verstapping, verdraaiing, val of een sportblessure. Toch kunnen er meer oorzaken achter enkelpijn zitten.
Lees meer