Neem contact op

Tenniselleboog

Een tenniselleboog, vaak ook wel tennisarm genoemd, is een veelvoorkomende klacht. Maar hoe ontstaat deze klacht eigenlijk? En wat zijn de symptomen? In dit artikel lees je er alles over.

Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog is, zoals al werd aangegeven, een klacht die bij vrij veel mensen voorkomt. De klachten bevinden zich aan de buitenzijde van de elleboog. In sommige gevallen straalt deze pijn verder uit naar de onderarm en zelfs helemaal tot de pols.

Wat is de oorzaak van een tenniselleboog?

De oorzaak van een tenniselleboog is het te vaak aanspannen van de trekspieren. Deze spieren zitten in de pols en hand. Deze trekspieren worden aangespannen op het moment dat iemand iets wilt oppakken. Bij mensen die in de bouw werken, komt een tenniselleboog bijvoorbeeld vaak voor. Ook mensen die op een kantoor werken, krijgen veel te maken met deze klacht, omdat zij heel veel dezelfde bewegingen maken.  De pijn die bij mensen die vervolgens voorkomt, wordt veroorzaakt door een ontsteking in de peesaanhechting.

tenniselleboog uitleg

Wat zijn de symptomen van een tenniselleboog?

  • Pijn aan de buitenzijde van de elleboog.
  • De pijn kan optreden bij het maken van een vuist.
  • Krachtverlies.
  • Druk op de buitenzijde van de elleboog kan enorm pijnlijk zijn.
  • Mogelijk uitstralende pijn naar onderarm, pols en hand.
  • In sommige gevallen is het volledig strekken van de elleboog pijjnlijk.
  • Het rekken van de spier van de onderarm kan de klacht provoceren

Hoe werkt de behandeling?

Het is verstandig om op tijd contact op te nemen met een fysiotherapeut. De fysiotherapeut van Fysiogroep Waterland onderzoekt uw onderarm en start meteen met de behandeling. Hierbij kunt u denken aan het rekken van de onderarmspieren, spierversterkende oefeningen, shockwave therapie, handtherapie en het adviseren m.b.t. werk en sport. Ook het dragen van een brace helpt de pijn te verlichten, zodat u gewoon uw werk kunt blijven doen.

Geschreven door: Jos Kooistra

Fysiotherapeut en Praktijkeigenaar

Gespecialiseerd in orthopedische revalidatie & hart revalidatie, behandeling van artrose, shockwave therapie en dry needling.

Meer over Jos Kooistra

Bekijk ook

gebroken schouder

Gebroken schouder

Het schoudergewricht bestaat uit een kop en een kom. Schouders kunnen breken wanneer iemand op de arm landt of direct op de schouder. Meestal een breuk van de kop van de schouder (een schouderfractuur).
Lees meer
etalagebenen

Etalagebenen

Bij etalagebenen heb je vernauwingen in de beenslagaders. Dit kan ontstaan door slagaderverkalking. Hierdoor neem de bloedtoevoer naar de benen af. Dit kan een doof gevoel, kramp of pijn veroorzaken.
Lees meer